BMW R1200GS

2005 vuonna ostettu BMW R1200GS on jo uskollisesti ja luotettavasti kuljettanut minua yli 100tkm (tilanne alkuvuonna 2010).

Kaikki määräaikaishuollot olen teettänyt valtuutetussa liikkeessä. Lisäksi puolessa välissä huoltoja olen yleensä vaihtanut öljyt sekä suodattimet.

  2005 R1200GS Sama ylhäältä kuvattuna

Tuntemuksia pyörästä:

Näin 100tkm:n kokemuksella ko pyörästä, voisin sanoa lyhyesti että en tiedä tällä hetkellä parempaa pyörää omaan käyttööni. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja olisi, mutta minun kilometrimäärillä nuo muut vaihtoehdot ovat poissa pelistä (mm. KTM 990 Adventure tällä hetkellä).
Eihän tämäkään pyörä suoraan liikkeestä ulos ajamalla istu käteen vaan olen tässä kilometrien varrella muokannut pyörää omaan käteen ja ajotyyliin sekä tarpeeseen sopivaksi.

Muokkaus-sivulle jakoavaimesta:

Muokkaus-sivulle

Ajettavuus:

Pyörä on todella hyvä 1- tai 2-päällä matkailuun, ajoasento on loistava eikä kyytiläinen tunnu juuri ollenkaan (kiitos 1200cc koneen). Moottorissa on tehokuoppa noin 4500-5000 rpm:n kohdalla (mikä johtuu lähinnä saastemääräyksistä) ja tuosta olisi hyvä päästä eroon. Oikeastaan ainoat keinot tuohon on vaihtaa etuputki "katittomaan" ja/tai lisätä polttoaineen seosta säätävä lisäyksikkö pyörään (Powercommander).

Ajettavuus on yksinkertaistettuna loistava, pyörällä on miellyttävä ajaa matkaa jopa Saksan moottoritienopeuksilla, pyörä kulkee suoraan kuin juna ja mutkateillä sitä on todella helppo ajaa.
Soralla ja hiekalla olen päässyt ajamaan valitettavan vähän, mutta yllätyin siitä kuinka helppo pyörää on viedä hiekalla (matalan painopisteen vuoksi), voimaahan tässä on riittävästi soralla ajamiseen :o)
Pehmeämmässä ja vaikeammassa paikassa (lähinnä kivikossa) pyörän painon kuitenkin huomaa.

BMW käyttää tässä pyörässä telelever ja paralever-järjestelmää. Lyhyesti sanottuna: Telelever ehkäisee keulan painumista jarrutuksissa ehkäisten näin ohjauskulman muutoksia. Paralever järjestelmä taas ehkäisee kardaanin aiheuttamaa "hissiefektiä" joka pyrkii nostamaan peräpäätä ylöspäin kiihdytettäessä.

  Tele- ja paralever Kardaani

Putkisto:

SR-Racingin putki (titaanisella sliparilla) on muuttanut pyörää siinä mielessä että pyörän käytös tuntuu huomattavasti "avonaisemmalta". Pyörä kiihtyy tuntuvasti paremmin suurista nopeuksista ja lisäksi huippunopeuden saavuttaminen on nopeampaa.
Äänet muuttuivat isommiksi ja moottorijarrutuksessa putkessa tuntuu paukkuvan enemmän.
Miinusta annan SR-Racingin putkistomateriaalin pinnoituslaadulle. Putkisto (ei siis slipari) hapettuu todella nopeasti.

Polttoaineen kulutus:

Tankkausten välissä olen yleensä ajanut noin 250-300km. Tässä vaiheessa olen normaalisti tankannut noin 17-18 litraa. Täytyy kuitenkin huomioida että näissä kilometreissä on myös yleensä Saksalaisia moottoritie kilometrejä, joten Suomessa tasaisella nopeudella 80-100km/h tuo 300km ei ole ongelma. Parhaimmillaan olen ajanut jopa yli 400km (ei lainkaan moottoritietä).

Renkaat:

Ensiasennusrenkaina pyörässä oli Michelin Anakeet. Tämän jälkeen käytössä on ollut:

Anakeesta ei ole yhtä tarkkaa muistikuvaa, joten jätin sen listalta pois. Vielä pitäisi testata Heidenaun K60-Scout-rengasta, mutta sitä ei tällä hetkellä ole saatavilla ison gessun koossa.

Jos olet tulossa alpeille ajamaan niin suosittelen alle Continentalin TrailAttack:ia tai RoadAttack:ia. Täällä ei juurikaan pääse soralle ajamaan, joten kannattaa nauttia noista alppien mutkateistä joissa ko renkaat tekevät GS:stä totaalisen eri pyörän.

 Continental TKC 80 Heidenau K60 Scout Metzeler Tourance EXP Metzeler Tourance Michelin Anakee Continental Road Attack 2 Continental Trail Attack Bridgestonet Battle Wing

BMW tarjoaa kahta eri versiota vanteiksi: alumiinivanteita sekä pinnavanteita (lisävaruste, joka on mielestäni ulkonäöllisesti ainoa oikea valinta tähän pyörään).

  Aluvanteet Pinnavanteet

Luotettavuus:

Pyörällä on nyt ajettu noin 112000km (toukokuun 2010 alku) ja joitain ongelmia on ollut, mutta takuun piikkiin kaikki on toiminut moitteetta.
Etuvanne on vaihdettu 5 kertaa, koska jostain ihmeen syystä vanteeseen ilmestyi isoja heittoja vaikka pyörällä ei ole ajettu kuin asfaltilla. Muutaman kerran pyörästä on kadonnut ajovalot, eikä polttimon vaihtokaan auttanut (palasivat takaisin itsestään). Jarrujärjestelmän ABS-keskusyksikkö piti vaihtaa uuteen, koska servoyksikkö päätti alkaa temppuilemaan sekä ajonesto antenni lakkasi toimimasta ja jouduin silloin turvautumaan ADAC:n apuun (nyt ajonestoantenni kulkee reissuilla mukana varaosana).

Muokkaus:

Parhaat muutokset pyörään ovat ehdottomasti olleet uusi penkki, Desierto kate ja ohjaustangon korokepalat. Nämä kaikki muutokset yhdessä ovat tehneet ajoasennosta paremman ja kate suojaa paremmin tuulelta, verrattuna alkuperäiseen pleksiin. Lisää muutoksista voit lukea tuolla muokkaus palstalla.

Muita vaihtoehtoja:

Tällä hetkellä ei siis pyöränvaihto ole mielessä, koska vakavasti otettavaa vaihtoehtoa ei ole tällä hetkellä. Uuden R1200GS:n joutuisi jälleen rakentamaan itselle sopivaksi (koskee myös Adventure mallia). KTM olisi kiinnostava kokeilu, mutta vuosittaisten kilometrien vuoksi en Itävallan ihmettä uskalla hankkia. Ehkä ainoa ajateltavissa oleva olisi Bemarin HP2, mutta noidenkin valmistus on jo lopetettu.
Eli jatkossakin keräilen (toivottavasti) tyytyväisiä kilometrejä tähän nykyiseen kulkineeseen.